Bár sokak szerint csak a nők foglalkoznak a frizurájukkal, igenis fontos a férfi hajápolás is. Sokak szerint a férfi hajápolás annyiból áll, hogy rosszabb esetben minden nap megmossák a víz alatt, jobb esetben megfelelő sampont is választanak hozzá. Esetleg meg is szárítják. Mutatjuk, hogy csináld, hogy jó legyen!

Amit érdemes tudni

A megfelelő hajápolást ugyanúgy tanulni kell, mint ahogy a biciklizést. A hajunk ugyanis sokban befolyásolja a rólunk kialakított képet, és az önértékelésünket is segíti, vagy épp romba döntheti, ha nem megfelelően ápolt hajjal mutatkozunk. 

Nem csak a hajunk, hanem a testünk egészének egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenek az ásványi anyagok és vitaminok. A legfontosabb "hajnövesztő" vitaminok, az A, a B, különösen a B5-vitamin, a C és az E-vitamin, a folsav és H-vitamin. Ásványi anyagok is elengedhetetlenek, ezek közül kiemelkedik a vas, kén, réz, cink és kalcium. 

Hajápolás - alapok

A hajápolás nem csak magából a haj kezeléséből áll. Főleg a férfi hajápolás kapcsán jó kihangsúlyozni: a hajápolás a fejbőr ápolásával kezdődik.

Fejből ápolása

Mivel sok kozmetikum illetve a kinti kosz is megragadhat a fejbőrön, fontos, hogy használjunk bőrradírt, ami eltávolítja ezt. A legjobb termékek, amelyek segítik a fejbőr és a hajhagymákat, a hajhullás elleni valamint hajnövesztő serkentő termékek.

Megfelelő hajmosás

Legtöbbször a nők kapcsán beszélünk a hajmosás fontosságáról, de a férfi hajmosás kapcsán fontos, hogy beszéljünk róla. A víz hőfoka mindig langyos legyen, mert a túl meleg víz irritálhatja és károsíthatja a fejbőrt valamint a hajszálakat. A hideggel pedig nem tudunk hatékonyan fellépni a kosz ellen. A sampont fontos, hogy a hajtőtől a végéig masszírozzuk be, és lehetőleg minél kevésbé kócoljuk. Szakértők szerint elég egyszer, maximum heti kétszer hajat mosni, mert a túl gyakori hajmosás is megviseli a hajat. 

A haj regenerálása

Hajmosás után a haj sérülékennyé válik, így ajánlott különböző szérumok, balzsamok, kondicionálók, hajpakolások használata. 

S végül ne feledkezzünk meg a megfelelő kifésülésről és szárításról sem.

Ami a férfi hajápolásban fontos

Nem kell minden nap hajat mosni: Sok férfi - mivel többségüknek rövid haja van - az esti zuhany alatt gyorsan a fejre is enged egy adag vizet, és jól megmossa. Ez viszont hiba, ugyanis a gyakori hajmosás a kosz mellett azokat a zsírokat is eltávolítja, amely kell a hajszálak védelmének. Ezért elég, ha csak heti háromszor, négyszer mosol hajat.

Tudod, milyen típusú a hajad? Könnyen törik? Sűrű, rugalmas? Hullik? Vékony és gyenge? Tisztában kell lenni a hajunk állapotával, mert így tudunk csak megfelelő sampont választani hozzá. 

Csak természetes samponnal! Nem csak a nőknek, a férfiaknak is ugyanolyan fontos, hogy megfelelő termékeket válasszanak a hajuknak. A férfi hajápolás kulcsa is az, hogy természetes sampont használjunk. 

Használj kondicionálót! Nem, ez nem női hóbort, igenis a férfi hajápolás kelléke is a kondicionáló. Ezek ugyanis regenerálják a hajat a hajmosás után. Nedvességgel és olajokkal töltik fel a hajszálakat, amelyeket a samponok eltávolítanak. Sőt, a hajápoló olajok használata is ajánlott.

Óvatosan a törölközővel! A vizes haj sérülékeny, így a férfi hajápolás másik alapja, hogy ne túl erősen dörzsöljük a törölközővel. 

Még óvatosabban a hajszárítóval! A túl forró levegő ugyanúgy károsítja a hajat, mint a hideg. 

Járj rendszeresen fodrászhoz! A rendszeres hajvágás sokat segít abban, hogy egészséges maradjon a hajad.

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Nem csak az őszülésen, de a hajhulláson is segít!